Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Noorwegen gestart met afschakeling FM-band

DAB

In Noorwegen wordt woensdag gestart met de afschakeling van de FM-band. Om precies 11.11 uur verdwijnen de landelijke publieke en commerciële radiostations van FM in de provincie Nordland. Zij zijn vanaf dan uitsluitend digitaal, via bijvoorbeeld DAB(+) en internet, te ontvangen.

Als eerste land ter wereld gaat Noorwegen in 2017 de FM-band grotendeels afschakelen. De afgelopen jaren is het aandeel digitale radio fors omhoog geschoten.

Inmiddels is bijna 70% van het radioluisteren al digitaal, waarbij DAB(+) met een kleine 50% de belangrijkste distributiemethode is. 74% huishoudens in Noorwegen heeft inmiddels al tenminste een DAB+radio in huis. Het gaat hierbij om een totaal van 3,9 miljoen DAB+ontvangers. Noorwegen telt 5,2 miljoen inwoners.

Naar de ‘oude vertrouwde’ FM luistert nog maar 32%. Noorwegen startte eind jaren ’90 met DAB. Sinds begin 2014 staat er op FM-radio’s in winkels een waarschuwing dat er op termijn niets meer mee te ontvangen is.

Groter aanbod, betere dekking
Het grote voordeel van digitale radio is in Noorwegen met name het grotere aanbod. Op FM zijn slechts vijf landelijke radiostations te ontvangen, terwijl via DAB(+) 26 radiostations landelijk zijn te ontvangen. Ook is de dekking van DAB+ vele malen beter dan de dekking van FM.

En het aanbod via DAB+ groeit nog steeds. Zo schakelt de publieke omroep NRK woensdag haar laatste zenders om van de oude DAB naar de nieuwere DAB+standaard. Ook start een nieuw verkeerskanaal. Bauer Media is onlangs gestart met Norsk Pop via DAB+. Later dit jaar volgt nog een oldieszender met de naam Vinyl.

Nordland trapt af
Ruim anderhalf jaar geleden gaf het Noorse parlement groen licht voor de afschakeling van de FM-band. Nu is het dan eindelijk zo ver en gaan de eerste FM-zenders uit. De provincie Nordland, waar ongeveer 5% van de Noorse bevolking woont, heeft de primeur. Om 11.11 uur gaan hier de landelijke FM-zenders uit. Hierdoor zijn in de stad Bodø alleen nog lokale radiostations op FM te ontvangen. Momenteel geeft digitale radio een aandeel van 77% in het Nordland.

Na het Nordland volgt onder meer de regio Trondheim, waar de NRK op 8 februari haar analoge uitzendingen staakt, gevolgd door de commerciëlen op 21 april.

De provincie Telemark volgt in april en juni, terwijl in de regio’s Bergen en Stavanger FM in juni en september uit gaat. De regio Oslo volgt in september en december, waarna in Lapland op 13 december de allerlaatste FM-zenders uitgezet worden.

De afschakeling in Bodø wordt live uitgezonden op het eerste tv-kanaal van de NRK. Daarnaast wordt de afschakeling ook met veel belangstelling vanuit het buitenland gevolgd.

Tegenstanders vinden afschakeling te vroeg
Tegenstanders van de afschakeling vinden dat er veel te vroeg gestart wordt met de afschakeling van FM. De Centrumpartij, één van deze tegenstanders, dienen vorige maand zelfs nog een motie in om de afschakeling uit te stellen. Deze werd echter door het parlement verworpen.

Uit onderzoek van de krant Dagbladet, dat een grote concurrent is voor de radio als het om adverteerders trekken gaat, zou 2 op de 3 Noren tegen de afschakeling van FM zijn.

Met name in auto’s is er nog een flinke achterstand. Begin december gaf 32% van de bevolking aan een DAB+ontvanger te hebben in de auto. 49% Gaf aan pas een DAB+autoradio te kopen als FM ook daadwerkelijk uit gaat. Het moge dan ook geen verassing zijn dat met name in het Nordland inmiddels een ware run is ontstaan op autoradio’s met DAB+. Van de nieuwe auto’s wordt inmiddels 80% standaard geleverd met DAB+. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen