Kies je favoriete radiostation

Dossiers

FM-afschakeling Noorwegen in beeld en geluid (filmpjes)

DAB

Woensdag was een historische dag in de geschiedenis van de radio. Noorwegen begon als eerste land ter wereld met de afschakeling van FM. Voortaan is digitale radio de standaard om te luisteren. Dit kan middels DAB+, satelliet, internetradio en digitale kabel.

In de stad Bodø, in de provincie Nordland, werd onder grote belangstelling van de pers de afschakeling ingezet. Om klokslag 11.11 uur werden de FM-zenders van de publieke omroep NRK en de landelijke commerciële zenders P4 en Radio Norge uitgezet.

De NRK deed uitgebreid verslag op televisie van de afschakeling. Dit programma is hier te bekijken.. Ook de commerciële zender TV2 was van de partij. Dit verslag is hier te bekijken.

Een luisteraar van Radio Norge via |FM ervaarde het als volgt:

Na het Nordland gaat de afschakeling van FM in Noorwegen volgende maand gefaseerd verder. Dan is onder meer de regio Trondheim aan de beurt, waar de NRK op 8 februari haar analoge uitzendingen staakt, gevolgd door de commerciëlen op 21 april.

De provincie Telemark volgt in april en juni, terwijl in de regio’s Bergen en Stavanger FM in juni en september uit gaat. De regio Oslo volgt in september en december, waarna in Lapland op 13 december de allerlaatste FM-zenders uitgezet worden.

Om de afschakeling van FM kracht bij te zetten, is woensdag het aanbod via DAB+ nog verder uitgebreid. Inmiddels telt Noorwegen 30 landelijke stations via digitale etherradio. Ter vergelijking: op FM zijn dit er slechts vijf. Woensdag startte de NRK met het verkeerskanaal NRK Trafikk, P4 met de kanalen P9 Retro en P10 Country en Bauer Media (eigenaar van Radio Norge) met de oldieszender Vynil en Topp 40. Eerder startte Radio Norge al met Norsk Pop. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen