Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Vlaamse lokale radiostations vechten nieuw frequentieplan aan

Medianieuws

Bijna 120 lokale radiostations in Vlaanderen zijn naar de rechter gestapt om het nieuwe Vlaamse frequentieplan van Minister Gatz tegen te houden. De stations hekelen dat de landelijke vergunningen verlengd gaan worden en dat lokale stations niet meer samen mogen werken.

Eerder dit jaar maakte de Vlaamse minister voor Media Sven Gatz zijn frequentieplan bekend. Hieruit bleek dat Qmusic, Joe en Nostalgie hun huidige FM-frequenties behouden in ruil voor het uitzenden via DAB+.

Daarnaast verdwijnt het fenomeen ketenradio’s en komen er vier FM-kavels voor commerciële netwerkradio’s. De vier FM-kavels bestaan elk uit 15 tot 17 FM-zenders. Deze frequenties gaan ten koste van de huidige lokale FM-frequenties.

Tevens worden de resterende lokale FM-frequenties niet meer los verdeeld, maar in pakketten. Er komen in totaal 124 pakketten voor de circa 300 lokale radiostations in Vlaanderen.

Naar de rechter
Volgens de VRT hebben 120 lokale radiostations bij het Grondwettelijk Hof een verzoekschrift ingediend tot vernietiging van de essentie van het nieuwe radiodecreet. In eerste instantie willen zij een schorsing en vernietiging van een aantal onderdelen.

De radiostations hadden hun ongenoegen en bezorgdheid al eerder laten blijken, maar kregen naar eigen zeggen vooralsnog geen gehoor bij het kabinet van de minister.

Volgens de radiostations wordt lokale radio gediscrimineerd doordat de FM-vergunningen van de landelijke radiostations verlengd worden en die van de lokale stations niet.

Ook vechten ze het verbod aan op de samenwerking tussen lokale radio's. Een samenwerking die "momenteel legaal is en na de vorige vergunningsronde nog werd aangemoedigd door de verplichting te schrappen om nog echt lokale programma's te brengen."

Wanneer de zaak behandeld wordt, is nog niet bekend. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen