Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Uitvinder verkeersfluittoon overleden

Medianieuws

Wie in de jaren ’80 of ’90 wel eens naar de Duitse radio luisterde zal ‘m vast wel eens gehoord hebben: het fluittoontje aan het begin en einde van de verkeersinformatie. Deze toon heet officieel de “Hinztriller.” Eind vorige maand is uitvinder Werner Hinz op 87-jarige leeftijd overleden.

Duitsland: Uitvinder verkeersfluittoon overleden Er zijn maar weinig jingles op de radio die al meer dan 40 jaar meegaan. Eém hiervan is de Hinztriller.

Het fluittoontje werd in de jaren ’70 uitgevonden door Werner Hinz, die hoofd techniek was bij radiozender Deutschlandfunk.

De triller is ontstaan na een zoektocht voor een jingle om bandrecorders bij wegrestaurants automatisch te laten starten om de verkeersinfo op te nemen.

Hierdoor konden automobilisten voor ze hun reis vervolgden, nog even snel het laatste verkeersbulletin beluisteren. Ook het inmiddels afgeschafte Autofahrer-Rundfunk-Informationen (ARI) systeem, de voorloper van RDS, werd door de triller aangestuurd.

Werner Hinz had uitgevonden dat een toon van 2,35 kHz met 123 Hz gemoduleerd niet voorkwam in muziek. Perfect om te gebruiken als start en eindsignaal voor bandrecorders in wegrestaurants of de ARI-decoder bij de zender. De lengte van het geluidje bepaalde het in- of uitschakelen van de decoder: 1,25 seconden voor aan en 0,55 seconde voor uit.

Bijkomend voordeel van de Hinztriller is dat het ook akoestisch opviel. Ook al stond de radio zacht, het geluid viel op, zelfs via de middengolf.

Vandaag de dag is de Hinztriller eigenlijk overbodig, toch gebruiken diverse stations in Duitsland de “triller” nog steeds. Eigenlijk puur om herkenning van de verkeersinformatie. Deutschlandfunk, dat de Hinztriller als eerste gebruikte, nam in 2006 afscheid van deze markante jingle. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen